Pustolovine Toma Sawyera

ebook eLektire

By Mark Twain

cover image of Pustolovine Toma Sawyera

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Samuel Langhorne Clemens, daleko poznatiji kao Mark Twain (1835.-1910.), glasoviti je američki pisac i humorist, "otac američke književnosti" (W. Faulkner), autor romana Pustolovine Toma Sawyera, njegovog nastavka Pustolovine Huckleberry Finna, te povijesnog romana Kraljević i prosjak.

Roman Pustolovine Toma Sawyera (The Adventures of Tom Sawyer, 1876) jedan je od prvih pravih realističnih dječjih romana ne samo u američkoj nego i u svjetskoj dječjoj književnosti. Svoju veliku popularnost u različitim zemljama svijeta zahvaljuje činjenici da se u djelu prvi put javljaju istinski, živi i stvarni dječaci koji se raduju i žaloste kao sva djeca svijeta, nekoć kao i danas, spremni na različite podvale i "vragolije", koji upravo čeznu za uzbudljivim doživljajima, vole slobodu, a iznad svega im teško pada pokroviteljstvo odraslih. Oni nisu nikakvi svijetli uzori, dobra, pobožna ili poslušna djeca, jer vole psovati, čak i pušiti, a katkada i lagati, ali imaju u sebi onu istinsku, nedužnu i divnu dječju dobrotu srca i suosjećanje s onima koji stradavaju ili se nalaze u nevolji, pa makar to i ne bili kreposni ljudi. Ne može im se zanijekati plemenitost, osjećajnost i dobronamjernost...

Prevela: Diana Zalar.
Lektira za 6. razred osnovne škole.

Pustolovine Toma Sawyera