Hristoliki podvig sv.kneza Vladimira

ebook

By Vladimir (Lav) Lajović

cover image of Hristoliki podvig sv.kneza Vladimira

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

U ovom eseju ukazaću samo na neke osnovne elemete koji nesumnjivo govore o Ljetopisu kao svojevrsnoj poslanici hrišćanima onog vremena, a koja i te kako, vidjećemo, može biti za pouku i duhovnu izgradnju hrišćanima ovog vremena. Naročito zato što je Ljetopis pisan u sličnoj epohi kada se Dukljanska crkva borila za status mitropolije, a narod za slobodu i nezavisnost, ali na jedan istinski, hrišćanski način, što prema mom dubokom uvjerenju čini ovo djelo grandioznim za povijesno-eshatološku sudbinu Crne Gore.
Prvo, stavljajući na stranu mnoštvo oprečnih studija i hipoteza o identitetu autora Ljetopisa, jedno je nesporno – pisac je veoma teološki obrazovan, visoko pozicioniran i uticajan sveštenik iz Bara. Njegov identitet je, po uzoru na slične staropisamske ljetopise, sakriven, čime se želi reći da je njegovo ime irelevantno u odnosu na djelo i njegov sadržaj, što takođe govori o jednom ispravnom biblijskom stavu božijeg sluge koji ponizno stavlja jevanđelje ispred sebe, traži slavu za Boga, pri čemu on ostaje u drugom planu.
Drugo – što je još važnije da bi se shvatio vjerski značaj djela – ne samo da je on svešteno lice, već se i obraća braći u Hristu i drugim sveštenicima (naravno, i još nekim drugim strukturama), a kako bi potvrdio vjerodostojnost ovog djela (koje je pomenuti u originalu nazvao Kraljevstvo Slovena), poziva se na istinito predanje crkvenih otaca od kojih je to čuo ili pročitao. Znači da i po onom ko piše i kome se piše, a posebno što se piše, ovo djelo ima religiozni karakter.
Treće, ovo djelo formom, stilom pisanja i sadržinom veoma sliči svetopisamskim knjigama o postanku izraelskog naroda i čuvenim Ljetopisima kraljeva Izrailjevih i Judinih, kad kaže npr.: „Svetolik, primivši kraljevstvo, slijedio je stope svoga oca, i išao je putem Božijih zapovijesti". To je najvažniji, za mene impresivan, hroničarski pristup duhovnoj istoriji jednog naroda, tj. kraljevstva. Istorija duha se tako otkriva kroz opise pojedinih sudbina kraljeva – pomazanika božijih, njihovog odnosa sa Bogom sa svrhom da se, upoznavanjem te istorije, onaj koji čita ispuni duhom svojih predaka koji primiše Hrista, tačnije – da bi se kroz nas danas ostvario Sveti duh koji je tvorio i tvori sve, i koji nas uči i svjedoči za Hrista. Zato, ono što neki istoričari (vjerovatno opravdano) zamjeraju ovom djelu – datume, loše prevedena imena vladara, redosljed u rodoslovu – gubi na značaju i pada u drugi plan pred jednom duhovnom stvarnošću koja cjelovita biva otkrivena hroničaru. Jer, istinska povijest npr. jevrejskog naroda (na sličan način) opisana u Starom zavjetu, kao duhovna stvarnost a ne empirijska datost, čisti faktografski materijal prepušten istraživanju istoričara. Ne, slobodan sam ustvrditi da u takvom faktografskom vidu istinska istorija čovjeka ne postoji i ne može se spoznati. Povijest se spoznaje samo kroz istorijsko pamćenje hroničara kao neke duhovne aktivnosti u mitovima i simbolima, ona se pokazuje u nutrini, produhovljeno i preobraženo. Jedino u tom procesu produhovljenja i preobraženja u istorijskom pamćenju jednog duhovnika kao što je Pop Dukljanin postaje jasnija unutarnja veza, duša i smisao povijesti. Mi ne možemo doumiti nijednu od velikih povijesnih epoha, bile to epohe nastanka naše nacije, procvata srednjovjekovne kulture na ovim prostorima, rađanja ranog hrišćanstva i crkve drukčije nego preko istorijskog pamćenja, u čijem otkrivanju upoznajemo svoju duhovnu prošlost, kulturu i svoju domovinu

Hristoliki podvig sv.kneza Vladimira