12 Öfkeli Öğretmen

ebook

By Yusuf Solmaz

cover image of 12 Öfkeli Öğretmen

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Hiç unutmuyordu, bir keresinde kamyonda arıza meydana geldiğinden tamirciden çıkamamıştı. Günlerce arabanın içinde yatıp kalkmıştı... Beli ağrıyınca ucuz bir otele gitmiş, otelin salonundaki televizyondan Selim Pirselimoğlu'nun Rıza adındaki filmini izlemişti. Filme bakınca o kadar şaşırmıştı ki. Sanki kendisini izliyordu. Rıza karakteriyle arasındaki tek fark, ayrıldığı eşiyle tekrar birleşmiş olmasıydı. Çok şükür o günler geride kalmıştı. Eşiyle arası, biraz da yaşlılıktan olsa gerek, artık eskisi kadar sorunlu değildi. İlk yıllar yoksulluğa bağlı nedenlerle psikolojileri çok bozulmuş, birbirlerine hiç gereği yokken kırıcı sözler kullanmışlardı. O günleri görmezden gelirsek Cemal'in hayattaki tek şansı, yuvayı dağıtmak istemeyen Esma'nın varlığı olmuştu. Ne kadar zor bir hayat yaşamışsa da karısıyla, çocukları olduğu için mutlu sayılırdı.
Boş kamyon, mandalina, portakal, limon, ayva, nar bahçelerinin olduğu bölgeye geldiğinde daha gün ağarmamıştı. Az sonra işçiler kasalardaki mandalinaları hızlıca kamyona yükleyecekti. Kasalardan, ağaçlardan etrafa mandalina kokuları dağılıyordu. Nar mevsimi geçmiş, sıra ayvaların toplanmasına gelmişti. Mandalinalardan sonra portakallar toplanacaktı. Hemen hepsi göçmen olan tarım işçileri çadırlarda yatıp kalkıyor, kazandıklarıyla ancak karınlarını doyurabiliyorlardı.
Cemal, yaşanan emek sömürüsünün ne kadar merhametsiz olduğunu düşündü. Yapay zekaların konuşulduğu 2023 yılında insanlar hâlâ karnını doyuramıyor, doktora, ilaca ulaşamıyor, ama bir taraftan da bilgisayar teknolojilerine dayalı yeni bir dünyanın kurulmakta olduğu söyleniyordu. Bu teknolojiye geçilmeden önce acaba insan sayısının azaltılacağı iddiası doğru muydu? Virüs salgınlarının nedeni de bu, diyenler vardı. Küresel ekonomiyle beraber, tarihte hiç olmadığı kadar zirve yapan emek sömürüsü, üreten, ürettiklerini kolayca taşıyabilen makinalar sayesinde son bulacak, emek sömürüsü diye bir şey kalmayacak, deniyordu.
Bir saat kadar sonra mandalinalar kamyona konmuş, Cemal yola çıkmıştı. Adana'dan sonra Osmaniye'den geçecekti. Sonra Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis ve nihayet Van'a ulaşacaktı. Adana'ya gelince, aynı araçta birlikte görev yaptığı iş ortağı Mustafa'yla buluşacaktı. Adana'dan sonra yola iki şoförle devam etmeleri gerekiyordu.

12 Öfkeli Öğretmen