Ongrijpbare magische pil

ebook De baanbrekende voordelen en verontrustende gevaren van hedendaagse medicijnen voor gewichtsverlies

By SARAH R. HAGAMAN

cover image of Ongrijpbare magische pil

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Dit boek neemt lezers mee op een verhelderende reis door de wetenschap van obesitas en afvallen. Het onderzoekt hoe onze eetgewoonten en relatie met voedsel de afgelopen decennia drastisch zijn veranderd door de opkomst van sterk bewerkte voedingsmiddelen. Aan de hand van fascinerende casestudies en onderzoek leren we hoe bewerkte voedingsmiddelen onze natuurlijke gevoelens van verzadiging ondermijnen, onze darmgezondheid verstoren en overeten en gewichtstoename bevorderen.

Het boek legt uit hoe obesitas leidt tot chronische laaggradige ontstekingen in het hele lichaam. Deze ontsteking is gekoppeld aan tal van chronische ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen en kanker. Het boek beschrijft in detail de cascade van gezondheidsrisico's die mensen lopen door jarenlang overtollig lichaamsvet te dragen en in een "ontstoken toestand" te verkeren. We horen op meeslepende wijze van obesitas-experts over de schade die overgewicht tientallen jaren aan onze organen en lichamen toebrengt als we er niets aan doen.

Het boek vertelt ook over de veelbewogen geschiedenis van afslankmedicijnen die werden aangeprezen als wondermiddelen, maar later schade aanrichtten of zelfs de dood veroorzaakten. Het onderzoekt waarom regelgevende instanties en farmaceutische bedrijven geen acht sloegen op vroege veiligheidswaarschuwingen en winst boven mensen stelden. Deze waarschuwende geschiedenis biedt waardevolle lessen voor het ontwikkelen van veilige, effectieve behandelingen tegen zwaarlijvigheid vandaag de dag.

Een hoogtepunt is de uitleg in het boek over de darm-hersenas en het darmmicrobioom. Er wordt onderzocht hoe bewerkte voedingsmiddelen het evenwicht tussen onze darmbacteriƫn verstoren en het metabool syndroom bevorderen. Het gedeelte over het microbioom geeft de lezer een dieper inzicht in de gezondheid van de darmen en de rol ervan bij het gewicht en het algehele welzijn.

Het meest bemoedigend is dat het boek details geeft over onderzoek naar GLP-1 hormoonagonisten, een nieuwe klasse medicijnen die ons natuurlijke gevoel van volheid herstellen. Klinische onderzoeken tonen aan dat deze medicijnen mensen helpen om gemiddeld 15% van hun lichaamsgewicht te verliezen - een doorbraak in de behandeling van obesitas als ziekte. Tot slot inspireert het boek ons om controle te krijgen over ons gewicht en onze gezondheid op de lange termijn door kleine, duurzame veranderingen in onze levensstijl en medische opties die samenwerken met onze biologie in plaats van ertegen.

Ongrijpbare magische pil