F. Scott Fitzgerald összes elbeszélései -VIII. Fordította Ortutay Péter

ebook

By Ortutay Peter

cover image of F. Scott Fitzgerald összes elbeszélései -VIII. Fordította Ortutay Péter

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

F. Scott Fitzgerald összes elbeszélései VIII. kötetében az első elbeszélés, melynek A gyöngy és a bunda a címe, 1935 második felében született. Ebben az évben Fitzgerald egy sor olyan történetet kezdett írni, amelyek főhőse egy tizenéves kislány, Gwen, aki épp annyi idős, mint Scottie Fitzgerald ezekben az időkben. A maga „ragyogó kék szemével," kíváncsi és különös természetével, és a fiúk, az északkeleti elitegyetemek és New York City körül forgó kis világával meglehetősen hasonlít lányához, ahhoz a Scottie-hoz, akit jól ismerhetünk Fitzgerald híres hozzáintézett leveleiből. Az első ilyen elbeszélés Az annyira cuki... (Too Cute for Words) volt, melyet a Post vonakodva fogadott csak el, de azért 1936. évi áprilisi számában megjelentette anélkül, hogy Fitzgerald kérésének megfelelően megvárta volna A gyöngy és a bunda érkezését, aminek a másik elbeszélést kellett volna megelőznie. A Post később sem közölte ezt a történetet, mert a szerkesztőknek nem tetszett. A novellát végül 1000 dolláros áron a Pictorial Review népszerű női magazin vette meg, de anyagi nehézségei miatt nem tudta közölni. 1939 tavaszán a nagy gazdasági válság hatására csődbe is ment a Pictorial Review. A gyöngy és a bunda így sokáig kiadatlan maradt.
A Tragédia (Trouble) című novellát Fitzgerald 1936 júniusában írta Baltimore-ban. A Post 2.000 dollárt fizetett érte, ami az 1931. évi csúcshonoráriumának épp a fele. Ezzel az elbeszéléssel fejeződik be Fitzgerald sikeres írói pályafutása az irodalmi magazinoknál; több elbeszélést a Post már nem kért és nem is kapott tőle. Amikor a Tragédiát írta, Fitzgerald egy újabb sorozattal próbálkozott, de a Post nem volt rá vevő. Sőt, Adelaide Neal, a Post egyik szerkesztője ezt meg is írta Harold Obernek: „Az a véleményem, hogy az elbeszélés sokkal jobb lett volna, ha a vége nem ilyen szokvány. Gyakran tapasztaljuk, hogyha a szerző sorozatot tervez, akkor néha még őrzi anyagának egy bizonyos részét egy megírandó elbeszéléshez, ami ebben a sorozatban fog elképzelése szerint szerepelni... Amennyiben Mr. Fitzgerald tesz valami szemrehányást önnek, mondja meg neki, hogy a hősnő-típusai ne legyenek ennyire sablonosak."

F. Scott Fitzgerald összes elbeszélései -VIII. Fordította Ortutay Péter