Căutarea, extragerea, organizarea și evaluarea informațiilor

ebook

By Nicolae Sfetcu

cover image of Căutarea, extragerea, organizarea și evaluarea informațiilor

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Informația, ca și concept, include o mare diversitate de sensuri în contexte diferite, de la cele zilnice până la cele tehnice. Conceptul de informație este strâns legat de noțiunile de restricție, comunicare, control, date, forme, educație, cunoaștere, înțelegere, stimul mental, model, percepție, și reprezentare. Informația este orice rețea care influențează formarea sau transformarea altor rețele. Știința informației se ocupă de analiza, colectarea, clasificarea, manipularea, stocarea, extragerea și diseminarea informației.
Căutarea informațiilor se realizează prin crearea de sisteme pentru găsirea documentelor sau a informațiilor. Colectarea informațiilor începe atunci când un utilizator introduce o interogare în sistem. Extragerea cunoașterii din informații constă în stabilirea de cunoștințe din surse structurate (baze de date relaționale, XML) și nestructurate (text, documente, imagini). Cunoașterea care rezultă și trebuie să fie într-un format care poate fi citit și interpretat de mașină și trebuie să reprezinte cunoașterea într-un mod care să faciliteze inferența. Organizarea informațiilor implică indexarea, clasificarea și reprezentarea documentelor pentru extragerea informațiilor, browsing și procese conexe, indiferent dacă sunt efectuate de oameni sau computere.
Când oamenii caută documente, informații sau cunoștințe pentru a răspunde la sau a clarifica anumite întrebări, ar trebui să li se ofere cunoștințele care corespund celor mai bune teorii și descoperiri științifice sau academice. Procesele și sistemele pentru furnizarea unor astfel de cunoștințe dezvoltate în colectarea informațiilor și organizarea cunoașterii ar trebui să ofere documente „relevante" utilizatorilor. „Relevanța" informațiilor se poate baza pe studiile utilizatorilor, pe știința cognitivă (în „ paradigma cognitivă"), pe probleme tehnologice (în „viziunea sistemelor"), sau pe filosofia științei .Relevanța este o ipoteză, al cărei răspuns se referă la conflictul dintre diferite paradigme în domeniu.

Căutarea, extragerea, organizarea și evaluarea informațiilor