MONTESSORİ YÖNTEMİYLE ÇOCUK YETİŞTİRMEK

ebook

By TURGAY KESKİN

cover image of MONTESSORİ YÖNTEMİYLE ÇOCUK YETİŞTİRMEK

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

"Eğitim" kelimesi, en genel tanımıyla; "çocukların ve gençlerin toplum yaşayışında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine okul içinde veya dışında, doğrudan veya dolaylı yardım etme, terbiye" olarak geçer güncel sözlüklerde.
Eğitim terimleri sözlüğü ise şöyle açıklar bu kelimeyi:
"1. Yeni kuşakların, toplum yaşayışında yerlerini almak için hazırlanırken, gerekli bilgi, beceri ve anlayışlar elde etmelerine ve kişiliklerini geliştirmelerine yardım etme etkinliği.
2. Önceden saptanmış amaçlara göre insanların davranımlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler dizgesi.
3. Belli bir konuda, bir bilgi ya da bilim dalında yetiştirme ve geliştirme.
4. Her kuşağa, geçmişin bilgi ve deneylerini düzenli bir biçimde aktarma ya da kazandırma işi.
5. Eğitim ruh bilimi, eğitim felsefesi, eğitim tarihi, öğretim programları, özel ve genel öğretim yöntemleri, öğretim teknikleri, yönetim, denetim vb. eğitim ve öğretim alanlarını kapsamak üzere öğretmen, yönetici ve eğitim uzmanı yetiştirmek amacıyla ilgililer için düzenlenen bütün kurslara ve bu kurslarla ilgili bilimsel çalışmalara verilen genel ad.
6. Eğitbilim.
18. yüzyılda yaşamış Fransız filozofu Helvetius; 'Aldığımız eğitim ne ise o kadar oluruz.' demiştir. İnsan, geçmişte yaşamış ve öğrenmiş olduklarının ürünüdür. Eğitim, insana belirli konularda bilgi sağlar, değer sistemlerini ve inançlarını etkiler ve her açıdan hayata bakışını belirler."
Eğitimin üç temel ögesi vardır.
1. Amaç
2. Öğretme ve öğrenme etkinlikleri
3. Değerlendirmeler
Eğitim amaçla başlar, öğretme-öğrenme etkinlikleriyle devam eder ve değerlendirme ile son bulur. Amaçların içeriği ve öğrenme için kullanılan öğretme yöntemleri kültürden kültüre göre değişebilir, fakat sürecin bu mantığı bütün kültürler için aynıdır ve doğası değişmez.
Eğitim ve öğretim en fazla karşılaştırılan iki kavramdır. İnsanın bir bilgiyi edinmesi, bilmesi süreci öğretim; öğrenilen o bilgiyi davranışına aksettirmesi süreci eğitimdir. Örneğin "kırmızı ışıkta durulur" bilgisini, kişi öğretim süreci sonunda edinmiş, "kırmızı ışıkta durma" davranışını eğitim süreci sonunda kazanmıştır.
Eğitim ve öğretim arasındaki farkı, şu kıssa ile düşürebiliriz belki hissemize:

MONTESSORİ YÖNTEMİYLE ÇOCUK YETİŞTİRMEK