Yeni Başlayanlar İçin Lazları Anlama Klavuzu

ebook

By Lilay Koradan

cover image of Yeni Başlayanlar İçin Lazları Anlama Klavuzu

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Laz halkının bugünkü Batı Gürcistan'la tarihi olarak ilişkisinin olduğu bilinmektedir. Lazlar İsa'dan sonra 800 yıllarında Arap istilasından dolayı kendi ülkelerinden ayrılmak zorunda kalarak göç etmişlerdir. Batı Gürcistan'ın merkezi bölgesi olan Rion'un iki tarafında da Lazlar yaşamaktaydı. Durumları önceleri iyi olan ancak daha sonraları Bizans'la yapılan savaşlardan dolayı bozulan krallıkta Bizans etkileri fazlaca görülür. Özellikle Lazlar'ın o dönemlerde Hıristiyan olması gibi.
Osmanlı dönemine gelindiğinde Trabzon Rum İmparatorluğu'nun kurulmasıyla Lazlar'ın toprakları bu devletin egemenliği altına girmiş ve Lazlar bu imparatorluk içerisinde önemli bir halk olarak yaşamışlardır. Fatih Sultan Mehmet'in 1465'te Trabzon'u almasıyla İslamiyet'le ilişki kurarak zamanla bu dini benimsemişlerdir. 1519'da Batum, Trabzon'a eklenerek bir eyalet kurulmuş ve bu eyaletin beş sancağından birini de Lazlar oluşturmuştur. Batum 1878'de Ruslar'ın eline geçmiş ve sancak merkezi Rize olmuştur. 1921 tarihli Türk-Sovyet antlaşmasından sonra Lazlar'ın bir bölümü Türkiye'ye göç etmiştir.
Lazlar'ın İslam'ı tamamen benimsemesi Yavuz Sultan Selim (1512-1520) döneminde daha yaygınlaşır. 1615'de bölgeyi ziyaret eten Luni Granazios adlı seyyah yazdıklarında diyor ki; "Lazlar yetişkin kızlarını yeniçerilerle evlendirmeye özen gösteriyorlar." Bu, Lazlar'ın Osmanlı ile entegrasyonunu göstermesi açısından önemli sayılacak bir tespittir. 1873 yılına ait Osmanlı kayıtlarında 9 bin 200 adet Lazlar'dan oluşan hane sayısından ve 55 bin 350 kişilik nüfustan söz ediliyor.

Yeni Başlayanlar İçin Lazları Anlama Klavuzu