Matematiğin Rüyası

ebook

By Metin Acıpayam

cover image of Matematiğin Rüyası

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Hiç kuşkusuz matematik düşünmeyi ve "doğru" düşünmeyi öğretir. Her uğraş alanı düşünme gerektirir, ama dediğiniz gibi matematik saf düşüncedir, tamamen zihinseldir. Liselerde matematik dersinin sevilmiyor oluşu kuşkusuz düşünme yetimizi köreltmektedir. Ama matematik kadar Türkçe de önemlidir düşünmek için. Okuduğunu anlamak ve anladığını doğru ifade etmek. O kadar önemlidir ki... Matematikten daha önemlidir. Üniversiteye geçmiş matematik öğrencilerinin en büyük eksikliği okumak ve yazmak. Sosyal medyada da çok görülüyor bu eksiklik.

Prof. Dr. Ali Nesin


"Bir" matematiğinin bir boyutlu olması, aynı cins birler arasında işlem yapabilmesindendir. Bir boyutlu olması, dört işlemi aynı cins birler arasında yapmak zorunda olduğu gibi, riyaziyenin usulü olan tecrit, terkip ve tahlil işlemlerini de aynı cins birler arasında yapmak zorunda olmasıdır. Mevcut matematik, birler arasındaki işlemlerin tamamını yapamadığı için, bir boyutlu matematiğin tüm sahasına şamil değildir. Mevcut matematik, birler arasında ancak dört işlemi yapabilmektedir, tecrit, terkip ve tahlil işlemlerini yapamamaktadır. Bu sebeple mevcut matematik, bir boyutlu matematiğin yarısından azını kullanabilmektedir. Aynı cins birler arasında yapılan işlemlerle "iki" sayısı elde edilmez. İki sayısını elde edemeyen işlem evreni, bir matematiğinden ibarettir. "Bir" matematiğinin ufuk alanı basit alandır, ufuk çizgisi ise basit ile girift arasındaki sınırdır. O sınır, birler arasındaki terkip işlemidir. Mezkûr sınır aşılmadan girift alana ulaşmak, "iki" matematiğine sıçramak kabil değildir.

Haki Demir

Matematiğin Rüyası