Gülistan

ebook

By Şeyh Sadi Şirazi

cover image of Gülistan

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Şairin "Sadi" olarak bilinen ismi, onun kendisine mahlas olarak seçtiği bir isimdir ve bu isim kendisinden sonra herkes tarafından kullanılagelen ismi olmuştur. Zamanla bu büyük şair, İran edebiyatının hep parlayan meşhur yıldızlarında birisi hâline gelmiş ve hikayeleri dilden dile dolaşmaya başlamıştır. Sadi'nin en çok bilinen eserleri Bostan ve Gülistan ise, Şiraz'ın solmayacak güllerinden biri hâline gelmiştir. Ruhları okşayan güzel kokular hâlini alan bu eserler, asırlardan beri insanlar arasında elden ele dolaşmış, yol göstermiş, teskin etmiştir.
Ülkesinde her büyük şairin başka bir vadide ortaya çıkması gibi, Sadi de kendi sahasında büyük şöhrete ulaşmış ve hikmetli bakış ve anlatımda sönmeyecek ışıklar yakmıştır.
Her şairin, bulunduğu çevrenin ve yaşadığı dönemin etkisi altında kaldığı kabul edilir. Ancak Sadi'nin durumu tamamen farklıdır. Aksine bu büyük şair, söylediği büyük ve hikmetli özleriyle yaşadığı devri ve çevresini etkisi altında bırakmış biridir, öğütleri yüzyıllarca etkisini sürdürmüştür.

Gülistan