Kutadgu Bilig

ebook

By Yusuf Has Hacib

cover image of Kutadgu Bilig

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Ey bilgili hükümdar! Şimdi dileğim, akıl ve bilgiden söz etmektir. Bilgi öylesine değerlidir ki, karanlık gecelerin aydınlatıcısı olan kandile benzer. Bilgi, sana aydınlık veren bir ışıktır. Akıl insanı yüceltir, bilgi ise büyütür. İnsan her ikisi sayesinde saygı görür.
İnsanı değerli yapan aklı ve bilgisidir. Bütün saygı ve itibar akıl içindir. İnsandan aklı atınca geriye bir avuç çamur kalır. Deliye yaptığı yanlışlıklardan dolayı ceza yoktur. Neden dersen, o akılsızdır. İnsanın insanlığı akıl ile tayin edilir.
İnsan aklı sayesinde asalet kazanır. Bilgili olan insan ise, mevki kazanır. Yağız yeryüzünde insanoğlu, el attığı her şeye bilgisi ile ulaşabildi. Yöneticiler de ülkelerinin düzenini bilgi ile kurarlar. En çok beğenilen işler akıllıca yapıldığı için takdir edilmiştir. Aklın azını küçümseme, onun yararı çoktur; bilginin azını küçümseme, o nadir ele geçen bir güçtür.

Kutadgu Bilig