Vse barve kvantne zapletenosti. Od mita o Platonovi jami, do sinhronosti Carla Junga do holografskega vesolja Davida Bohma

ebook

By Bruno Del Medico

cover image of Vse barve kvantne zapletenosti. Od mita o Platonovi jami, do sinhronosti Carla Junga do holografskega vesolja Davida Bohma

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Knjiga je razdeljena na tri dele. V prvem delu (Intuicije) avtor obravnava najpomembnejše hipoteze o lažni realnosti zaznavnega sveta. Veliki misleci so predvideli obstoj ravni zavesti, ki presega snov. To idejo najdemo v Platonovem "Mit o jami", v Berkeleyjevi "Nematerialistični teoriji" in tudi v "Psihologiji oblike" (Gestaltpsychologie). Najbolj verodostojen vir leži v delih o "kolektivni podzavesti" in "Teoriji sinhronosti" Carla Junga.

V drugem delu (Potrditve) avtor na elementaren, a podroben način opiše pot kvantne fizike, od poskusa pregrade z dvema režama Thomasa Younga do pojavov superpozicije stanj in kvantne korelacije. S pomočjo teh privilegiranih ključev je mogoče razumeti kvantno prepletenost. V tretjem delu (Perspektive) avtor opisuje teorije, ki jih je David Bohm razvil o "kvantnem potencialu" o "implicitnem vesolju in eksplicitnem vesolju" in o holografski viziji kozmosa. Vse je razloženo z absolutno preprostostjo, brez uporabe matematičnih formul in s pomočjo številnih ilustracij.

Človeštvo je od svojega izvora želelo raziskati izvor in sestavo stvari, odkriti njihovo delovanje in intimni namen.

Vsesplošno uporabljena metoda je razčlenitev predmetov na manjše in manjše dele, nato pa njihovo analizo z vsemi možnimi tehnikami, od vizualne preiskave do kemičnih reakcij. To se dogaja še danes. Na primer, če želi znanstvenik odkriti kemično in fizikalno zgradbo granitne kocke, jo bo razbijal na vse manjše koščke, dokler ni razdeljena na posamezne atome.

Če pa znanstvenik sam želi raziskati posamezne delce, ki sestavljajo atom, prejme neverjetno presenečenje. Granitna kocka se obnaša kot ledena kocka. Znanstvenik vidi snov, ki postane megla, izhlapi in izgine med prsti. Trdna snov postane energija, ki vibrira.

Posamezni delci se brez več telesnosti pretvorijo v nihajoče valove.

Na subatomski ravni snov ni več trdna snov, postane nekaj drugačnega.

Osnovni delci nas varajo. Videti so kot trdne pike, če jih nekdo opazi, vendar se obnašajo kot vibrirajoči valovi, ko jih ne opazijo.

Atomi praktično vsebujejo samo vakuum.

Na površju verjamemo, da se lahko dotikamo, tehtamo, manipuliramo in merimo s snovjo. Toda v svoji najbolj intimni sestavi materija postane valovanje praznine, energije, informacij, valov ali vibracij. Kar se nam zdi trden material, v svojem najbolj intimnem bistvu ni več trden material.

Na tej točki je jasno, da ne moremo več govoriti o eni sami resničnosti. Glede na stopnje opazovanja, od skrajno majhnih do neskončno velikih, obstaja mnogo resničnosti, ki so različne, a vse popolnoma resnične.

Ali morda obstaja veliko vidikov višje resničnosti, še vedno neznanih. Vse filozofije in religije so vedno postavljale hipoteze o "območju duha", ki presega snov; nihče pa še nikoli ni mogel predložiti dokazov o njegovem obstoju. Danes kvantna fizika odpira ogromno okno za obzorja, ki si ga do prejšnjega stoletja nismo mogli predstavljati. Potrditve prihajajo iz uspešno izvedenih poskusov, zlasti tistih, ki se nanašajo na pojav kvantne zapletenosti.

Danes vemo, da obstaja stopnja resničnosti, ki ni več podvržena omejitvam newtonske fizike. Fizika snovi ni več dovolj za opis vesolja.

Kvantna fizika dokazuje obstoj ravni, na kateri energija in informacije prevzemata materijo. To je tako imenovana "ne-lokalna" raven. Lahko bi ga...

Vse barve kvantne zapletenosti. Od mita o Platonovi jami, do sinhronosti Carla Junga do holografskega vesolja Davida Bohma